Cum a decurs primul apel dintre președintele Biden și premierul Netanyahu?

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.

SUA a anunțat că va reintra în acordul nuclear iranian. Premierul israelian Netanyahu a reacționat spunând că o revenire la vechiul acord nuclear iranian va deschide calea către arsenalul nuclear al Iranului. Înainte de anunț, președintele Biden l-a sunat pentru prima dată pe Netanyahu, la o lună după ce a preluat mandatul.

Întârzierea lui Biden a ridicat îngrijorări că legăturile dintre cei doi aliați nu vor mai fi atât de calde ca pe vremea lui Trump. Pentru a înțelege mai multe legat de relațiile dintre SUA și Israel după acel apel telefonic, l-am intervievat pe fostul ambasador al Israelului la ONU, Danny Danon.

Chris Mitchell: Domnule ambasador Danon, mulțumim că ați acceptat invitația noastră la Jerusalem Dateline! Se pare că în sfârșit a avut loc acel apel telefonic între premierul Netanyahu și președintele Biden. Știm că dvs. ați transmis numărul premierului, încurajându-l pe președintele Biden să îl sune. Ce urmează, acum că acesta a avut loc?

Danny Danon: A avut loc într-adevăr un apel telefonic important și acum este timpul să mergem mai departe. Prima problemă este Iranul. În câteva zile, Iranul va trebui să decidă ce vor face în privința inspecțiilor, care va fi politica lor, iar SUA va trebui să reacționeze la aceasta. Este momentul să pășim împreună și cred că SUA și Israelul vor continua cooperarea împotriva Iranului. Sper că noua administrație nu va încerca să-i mulțumească pe iranieni, ci să pună și mai multă presiune asupra lor.

Chris Mitchell: Aveți vreo îngrijorare legat de numirile administrației Biden?

Danny Danon: Se pare că sunt aceiași oameni care au negociat acordul JCPOA din 2015. Eu nu mă uit neapărat la oameni, ci la politici și e important să înțelegem că Iranul din 2021 nu este Iranul din 2015. Multe lucruri s-au schimbat de atunci și a reintra în acel acord va fi o greșeală. Aș sfătui SUA să vorbească mai întâi cu aliații și chiar să îi cheme la Washington, D.C., să organizeze un summit cu premierul Netanyahu și cu liderii din Golf care sunt aliați puternici ai SUA în regiune și împreună cu ei să gândească o politică în regiune. A reintra în acel acord și apoi a încerca negocierile nu va fi de niciun folos. Se pare că Iranul devine tot mai îndrăzneț în ce privește programul lor nuclear, îmbogățește uraniul la 20%, face cercetări pe uraniu-metal și mărește cantitatea de uraniu.

Chris Mitchell: Sunteți îngrijorat de modul cum acționează Iranul în acest moment, după inaugurarea președintelui Biden?

Danny Danon: Sigur că sunt îngrijorat, deoarece iranienii au încălcat acordul încă de la început. Când am dezvăluit arhivele atomice de la Teheran, am demonstrat lumii întregi că ei ne-au mințit încă de la început și continuă să o facă. Sfatul meu este să nu îi credeți, ci să fiți atenți la ceea ce fac ei de fapt. Să nu mai vorbim de faptul că ei continuă îmbogățirea uraniului, testarea rachetelor balistice, susținerea grupărilor lor teroriste și se pare că abordarea potrivită este aplicarea de sancțiuni și a le solicita schimbarea direcției în care merg. Mai sunt și alte îngrijorări pe care oamenii le au legat de administrație. De exemplu în urmă cu puțin timp, un reporter a întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă dacă Israelul și Arabia Saudită sunt aliați ai SUA și nu a primit niciun răspuns.

Chris Mitchell: Aveți neliniști în ce privește amenințarea crescândă a Hezbollah, numărul său de rachete și ambițiile sale împotriva Israelului?

Danny Danon: Este o problemă. Am fost ministru adjunct al apărării și vedem că iranienii finanțează în acest moment Hezbollah, care au sute de mii de rachete și mă adresez guvernului și poporului libanez: Dacă nu veți acționa acum, dacă nu veți împiedica Hezbollah în a comasa rachetele sale la granița cu noi, veți plăti prețul. Consecințele vor fi dureroase. Sfătuiesc guvernul libanez să acționeze astăzi, până nu este prea târziu.

Chris Mitchell: O ultimă întrebare, domnule ambasador. Cum vedeți că se va descurca Israelul în următorii patru ani cu noua administrație?

Danny Danon: Cred că putem conlucra, dorim asta. Avem atât de multe în comun și eu sunt optimist, dar pot să vă spun un lucru: nu ne vom compromite siguranța noastră, iar principala amenințare la siguranța noastră națională este în acest moment Iranul nuclear. Să sperăm că SUA va conduce eforturile împotriva Iranului nuclear, dar noi suntem gata să facem tot ce este necesar pentru a ne proteja.

Chris Mitchell: Domnule ambasador Danon, apreciez timpul acordat pentru a fi în emisiune împreună cu noi.

Danny Danon: Mulțumesc frumos!

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 367, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

150 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.