Islamul apocaliptic - Ce cred musulmanii despre vremurile din urmă

Islamul apocaliptic - Ce cred musulmanii despre vremurile din urmă

Scris în . Publicat în Islam.

de Sorin Pețan, redactor Alfa Omega TV

Un studiu efectual de către Pew Research în 2012 în mai multe țări musulmane a constatat că mai mult de jumătate din musulmani cred în revenirea lui Mahdi și a sfârșitului zilelor în timpul vieții lor. Într-o Europă și Românie seculară cu origini creștine, pare inutil un studiu în escatologia islamică. Însă numeroși musulmani cred aceste lucruri, și pot influența absolut decisiv nu doar regiunea Orientului Mijlociu, ci și întreaga lume. Acest lucru ne obligă să cunoaștem mai bine credințele lor, pentru a înțelege acțiunile actorilor din Orientul Mijlociu.

introducere in islam 1500ARTICOL: Introducere în Islam

Escatologia, sau sfârșitul vremurilor este un element central în credința oricărui musulman, fiind unul din cele 6 articole principale de credință. Atât șiiții, cât și suniții, cred în anumite evenimente ce vor marca sfârșitul istoriei, deși există diferențe între ei. Motivul pentru aceste diferențe este dat de faptul că escatologia islamică se bazează pe Coran (ceea ce a zis direct Allah), și pe Hadith-uri (zicerile lui Mahomed), iar unele din Hadith-uri sunt interpretate diferit, sau nu sunt luate în considerare decât de una din cele două mari ramuri ale islamului. Însă o mare parte din elementele ce jalonează sfârșitul vremurilor în islam sunt comune.

Atât în escatologia sunită, cât și în cea șiită, aceste Zile din urmă sunt precedate de o perioadă de haos, războaie și cataclisme globale. Din acest motiv, atât principalul exponent al islamului apocaliptic șiit - Iranul - cât al celui sunit radical - Statul Islamic - cred că, prin acțiunile lor, pot grăbi și chiar cauza Apocalipsa. Diferența de abordare este că SIIL încearcă instaurarea califatului aici și acum și recurge la mijloace “clasice” de a induce haos și teroare, încercând să forțeze bătălia de la Dabiq contra creștinilor (Sahih Muslim, cartea 041, Hadith #6924), iar Iranul lucrează răbdător spre obținerea armei nucleare, pe care a declarat deja că o va folosi.

orientul mijlociu scurta istorieARTICOL: Istoria pe scurt a Orientului Mijlociu, din perspectivă creștină

Cele două viziuni apocaliptice se exclud reciproc, de aceea Iranul e cel mai mare dușman al SIIL.

În escatologia islamică, există semne majore și minore ce marchează progresiv sfârșitul vremurilor. Semnele minore sunt numeroase (50-100), urmate de 10 semne majore. Chiar dacă ordinea desfășurării lor nu este agreată de toți musulmanii, în cele ce urmează, vă prezentăm elementele escatologiei islamice.

SEMNELE MINORE

Din motive de spațiu, vom menționa doar câteva din ele: apariția unei perioade de mari încercări, tulburări și războaie; proliferarea uciderilor și a morții oamenilor; accelerarea timpului; răspândirea lăcomiei, a imoralității și a consumului de alcool; răspândirea muzicii; lumea va intra în competiție pentru a construi clădiri foarte înalte; abundența de cutremure; evreii luptându-se cu musulmanii; națiunile se vor alia pentru a lupta contra lumii musulmane; liderii țărilor vor fi incompetenți.

situatia siria irak headerARTICOL: Situația din Siria și Irak - originea războiului civil și a SIIL

Un semn minor este ridicarea lui Sufyani în Siria, un tiran musulman apostat, care se va lupta contra musulmanilor adevărați și a lui Mahdi. Deși bazat pe Hadith-uri mai controversate, în mod interesant, acesta se pare că va fi precedat de o perioadă de răscoale și turbulențe în Maghreb (Africa de nord) ce se va răspândi spre Siria, unde două facțiuni se vor lupta epuizându-se reciproc, moment în care Sufyani va prelua puterea în Siria, și își va trimite armatele spre Irak și mai departe pentru a-l ataca pe Mahdi (Vezi Sahih Bukhari vol. 9, cartea 088, Hadith #237-#248, Hadith Abu Hurayrah; Ash-Sharani, Mukhtasar Tazkirah al-Qurtubi, p. 440; Ibn Hajar al-Haythami, Al-Qawl al-Mukhtasar fi `Alamat al-Mahdi al-Muntadhar, p. 23; etc). În contextul Primăverii arabe, începută în 2011 tocmai din Maghreb (Tunisia-Algeria-Nordul Africii), și al războiului civil ce se desfășoară acum în Siria ca urmare a protestelor stârnite de Primăvara arabă, mulți consideră că asemănările sunt izbitoare.

Alfa Omega TVARTICOL: Corespondență specială din Ierusalim cu situația la zi din regiune, din perspectivă creștină.

Un alt semn este un armistițiu între lumea creștină și musulmani, ce vor duce ca aliați un război contra unui adversar comun. Însă la finalul acestui război, va urma o mare bătălie între foștii aliați musulmani și non-musulmani, câștigată de creștini, care vor înainta apoi spre Siria. Escatologia islamică prevede în acest moment o armată islamică ce va purta steaguri negre ce va ieși din est, din Khorasan (Iranul-Afghanistanul de azi), ce va înainta spre Ierusalim (acesta e motivul pentru care atât al-Qaida cât și SIIL au adoptat steagurile negre ale jihadului). Apoi va apărea Mahdi, figura mesianică în Islam.

SEMNELE MAJORE

sfarsitul vremurilor islam escatologie crestina islamicaARTICOL: Sfârșitul vremurilor în islam O paralelă între escatologia islamică și cea creștină.

Apariția lui Mahdi, un descendent direct al lui Mahomed, va fi primul mare semn. O figură adesea asociată cu Mesia în creștinism, el va fi mai degrabă un lider politic/militar, nu spiritual. Se va instaura în Arabia Saudită de azi. El va conduce armatele islamului spre victorie la Dabiq contra creștinilor inițial victorioși și va domni 7 ani, din Ierusalim, din locația Domului Stâncii (locația fostului templu evreiesc).

Șiiții îl numesc pe Mahdi și “imamul ascuns” sau “al 12-lea imam”, ei așteptându-se ca Mahdi să fie de fapt revenirea la sfârșitul vremurilor a personajului istoric Muhammad al-Mahdi, un imam (conducător) al șiiților dispărut în 940 d.Hr. în contextul persecuției șiiților din partea majorității sunite. De asemenea, ei cred că Mahdi va fi mântuitorul omenirii, accentuând dimensiunea sa mesianică și supranaturală, față de suniți, care cred că Mahdi va fi o persoană normală.

În escatologia islamică, se prevede și apariția unui fals mesia, Masih ad-Dajjal (tradus literal Falsul Mesia, ne vom referi la el ca și Dajjal), care va veni să apere poporul evreu, va fi el însuși evreu, va avea puteri supranaturale și va pretinde că este Dumnezeu și adevăratul Mesia al evreilor, încercând să convingă pe cât mai mulți să-l urmeze. El îl va confrunta pe Mahdi, având o armată de evrei.

Dar Mahdi va fi ajutat și de Isa, Isus în variantă musulmană (ne vom referi la el ca la Isa, nu Isus), care se va coborî din cer în Siria pentru a se lupta cu Dajjal, supunându-se autorității lui Mahdi. El va arăta creștinilor că au crezut o minciună când l-au crezut răstignit, și că nu este Fiul lui Dumnezeu, și-i va încuraja să-l urmeze pe Mahdi, și islamul. Șiiții cred că Dajjal va fi ucis de Mahdi, iar suniții cred că Isa îl va ucide, în Israel.

header invazia iminenta a israeluluiARTICOL: Invazia iminentă a Israelului - o perspectivă modernă asupra unor profeții străvechi

De asemenea este menționată invazia lui Gog și Magog, două popoare ținute captive până la sfârșitul vremurilor, aparent de un zid construit în munții Caucaz, ce vor produce mari distrugeri pe pământ și vor avea o mare putere militară. În lumea islamică, sunt unele voci care asociază Gog și Magog fie cu Turcia-Rusia-Asia centrală, fie cu lumea occidentală.

Alte semne mari ce urmează evenimentelor de mai sus sunt prezența unui mare nor de fum negru ce va acoperi pământul, apariția unei Bestii care va ieși din pământ pentru a vorbi cu oamenii și va separa adevărații credincioși de necredincioși, răsărirea soarelui în Vest, trei mari surpări de pământ. Apoi, după sunetul unei trompete, va urma distrugerea lumii, învierea morților și Ziua Judecății în interpretarea islamică.

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.3 - Înțelegerea vremurilor (mai-iunie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

intelegereavremurilor campanieAOTV

14873 accesări

Precizare: Prin aceasta sectiune, redactia noastra nu isi propune sa discrediteze islamul sau sa ofenseze pe credinciosii musulmani, sau sa instige la discriminare, ura sau violenta de orice natura impotriva musulmanilor. Aceasta sectiune are doar rol educativ si informativ, pentru crestini. Consideram ca datoria noastra de crestini este sa ne rugam pentru musulmani si cei de alte religii, sa ii iubim si sa-i binecuvantam, sa le facem bine, si sa le vestim Evanghelia.

Şi Avraam a zis lui Dumnezeu: „Să trăiască Ismael înaintea Ta!” Dumnezeu a zis: „Cu adevărat, nevasta ta Sara îţi va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isaac. Eu voi încheia legământul Meu cu el, ca un legământ veşnic pentru sămânţa lui după el. Dar şi cu privire la Ismael te-am ascultat. Iată, îl voi binecuvânta, îl voi face să crească şi îl voi înmulţi nespus de mult: doisprezece voievozi va naşte şi voi face din el un neam mare. (Geneza 17: 18-20)

Sa binecuvantam atat pe Isaac (stramosul evreilor), cat si Ismael (stramosul arabilor), si sa ne rugam ca ei sa-l cunoasca lumina Evangheliei.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.