Medicină alternativă - Documentar Radio Vocea Evangheliei

Medicină alternativă - Documentar Radio Vocea Evangheliei

Reporter: Domnule Ernest Valea, ce este medicina alternativă?

Ernest Valea, licenţiat în teologie creştină şi religii orientale: Medicina alternativă este - după cum îi spune şi numele - o altă cale de vindecare, o cale ce refuză medicina clasică, bazată pe medicamente şi intervenţii brutale - cum spun adepţii ei - în organismul uman. Se bazează pe principii străine medicinei clasice, principii care au o anumită legătură cu lucrurile spirituale, cu lucrurile de dincolo de lumea fizică. Principalele metode ale medicinei alternative ar fi: Acupunctura şi reflexologia, ca metode derivate din vechea medicină tradiţională chinezească;Homeopatia; Radiestezia; Bioenergia; şi altele mai puţin folosite, cum ar fi: Tehnica Reiki de punere a mâinilor; Cristaloterapia şi altele.

Reporter: Homeopatia funcţionează pe baza unei aşa-zise „forţe vitale” care nu este definită, ne spun doi medici homeopaţi.

Dr. 1, homeopat: Samuel Hahnemann a descoperit că în natură există o viaţă ascunsă în fiecare substanţă. Putem să mobilizăm şi să folosim această forţă dacă prelucrăm corect substanţa. Diluţiile repetate şi sucursiunile remediilor homeopate duc la eliberarea unor energii uriaşe, cu proprietăţi curative, ţinând seama de „forţa vitală”, pentru că, din punct de vedere al terapiei homeopate, boala este un dezechilibru al acestei „forţe vitale”, care ne animă pe toţi.

Dr. 2, homeopat:„Dinamisul” în homeopatie rămâne o denumire a unei forţe vitale care nu este definită neapărat, dar este considerată ca atare.

Reporter: Nu ştim ce s-ar putea înţelege din definiţia nedefinită a acestui „dinamis” (sau „dynamis” în greacă). În Biblie Dumnezeu este definit CLAR ca fiind Creatorul universului şi totodată o Persoană cu care putem comunica şi cu care putem avea o relaţie personală, de genul Tată-fiu. Aşadar o posibilă concluzie este că acest „dinamis” nu are nimic de-a face cu Dumnezeul Bibliei. Dar, ce ar putea fi, totuşi, această „forţă vitală” nedefinită, la care face apel homeopatia? Vom încerca să aflăm în cele ce urmează. Acum să menţionăm câteva lucruri despre o altă ramură a medicinei alternative, şi anume acupunctura.

Dr. 3, acupunctor:Întâi şi întâi acupunctura trebuie să fie practicată după legile chinezeşti, iar legile chinezeşti au câteva principii, şi anume: intern-extern; sus-jos; cald-frig; Yin şi Yang. Aceste 4 principii contradictorii sunt cele prin intermediul cărora se poate pune diagnosticul şi se poate realiza o vedere clară asupra dereglării. În funcţie de acest diagnostic, se aplică apoi terapia cu ajutorul acelor.

Reporter: Ce anume v-a atras spre acupunctură?

Dr. 3, acupunctor: Enigma! Realmente enigma! Adică împungi cu acul în călcâi ca să îţi treacă o durere de cap. Asta nu poate s-o înţeleagă decât unul care pricepe tainele acupuncturii, respectiv reţeaua de meridiane, pentru că, practic, taina acupuncturii o reprezintă reţeaua de meridiane, care este uriaşă.

Reporter: Doamnă, dumneavoastră folosiţi remedii homeopatice de peste 20 de ani. Nu ca specialist, ci doar ca simplu pacient. Vă pun aceeaşi întrebare: Ce energii intervin în procesul de vindecare, atunci când acesta are, totuşi, loc?

Pacientă 1, homeopatie: Încă nu ştiu despre ce energii este vorba. Atâta ştiu că în primă fază, în clipa în care remediile respective încep să acţioneze, ele produc o agravare, după care începe încet-încet procesul de vindecare. Culmea este că procesul este invers. Se atacă boala sau suferinţa cea mai recentă şi se merge treptat, descrescând, către o suferinţă mai veche. Într-un fel procesul este logic, dar, din păcate, OAMENII DE ŞTIINŢĂ N-AU ŞTIUT SĂ DEFINEASCĂ ENERGIILE RESPECTIVE.

Eu vreau să cred din toată inima că este vorba de Dumnezeu, care a pus aceste virtuţi în toată creaţia, în plante, în minerale, în animale. Şi nici nu-mi vine să cred că poate să fie o altă energie... malefică sau mai ştiu eu cum...

Reporter: Dincolo de ceea ce vrem noi să credem sau ce ne place nouă să credem, care este adevărul din spatele acestor aparenţe?

Prof. dr. Iosif Ţon, pastor, absolvent al Universităţii Oxford din Anglia: Categoric nu te implica în aceste forme de medicină alternativă, pentru că vrând-nevrând ele te leagă de lumea spiritelor rele care au produs aceste alternative. Fugi de ele şi refugiază-te în Domnul Isus. Prin Domnul Isus ascunde-ţi viaţa în Dumnezeu, iar prin Duhul Sfânt al lui Dumnezeu ai toate energiile de care ai nevoie. NU CĂUTA VINDECARE CU ORICE PREŢ.

Reporter: În continuare vom aborda problema radiesteziei. Aici intervine o noţiune nouă, şi anume ceea ce ei numesc „banca de date universală”, aflată oarecum la cheremul oricui, spun radiesteziştii. Singura condiţie de acces la informaţiile acestei bănci este capacitatea de a intra în starea de transă. Dar ce este mai interesant în concepţia lor este ideea că această bancă de date nu are nici un stăpân. Cum funcţionează, totuşi, radiestezia?

Radiestezist şi inforenergetician: În mod conştient, adică în starea „beta”, se formulează cererea de informaţie, clară, fără echivoc, cum ar fi: „La ce adâncime este apă?”. Apoi se trece voit în subconştient, adică în starea „alfa”, când se emite un semnal. Se face apel la „banca de date universală”, se recepţionează informaţia pe care operatorul o pune în evidenţă prin mişcarea instrumentului auxiliar, care poate fi pendul, baghetă sau ansă. Se trece din nou în starea „beta”, adică a conştientului, pentru a interpreta informaţia dată de instrumentul auxiliar.        Deci, dacă avem acces la informaţiile acestea, avem posibilitatea de a cunoaşte totul, despre tot, din toate timpurile.

Reporter: Dintotdeauna omul a dorit să cunoască totul, despre tot, din toate timpurile. Dar Dumnezeu Îşi atribuie această capacitate exclusiv doar LUI Însuşi. În Biblie, prin profetul Isaia, capitolul 44, versetul 7, Dumnezeu spune: „Cine a făcut proorocii ca Mine, să spună şi să-Mi dovedească. De când am făcut pe oameni, din vremurile străvechi, să vestească viitorul şi ce are să se întâmple”. Şi tot Dumnezeu Se adresează oamenilor, în capitolul 41 al cărţii Isaia, versetul 23: „Spuneţi-ne ce se va întâmpla mai târziu, ca să ştim că sunteţi dumnezei. Faceţi măcar ceva bun sau rău, ca să vedem şi să privim cu toţii”.

Ernest Valea, licenţiat în teologie creştină şi religii orientale: Intervenţia aceasta a spiritelor în radiestezie am putea să o asemănăm întrucâtva cu fenomenul care se produce în spiritism sub numele de „scriere automată”. Pe când în scrierea automată persoana este complet posedată şi îşi pierde conştiinţa de sine - nu ştie ce scrie - în diagnosticul radiestezic comunicarea rămâne conştientă, sau cel puţin aşa se vrea. Însă este important să reţinem că sursa sau diagnosticul vine din afară, NU vine din abilităţile terapetului, iar informaţia îi este transmisă de nişte entităţi din afara lui.

Reporter: Familia Tiriteu a renunţat la folosirea homeopatiei şi a remediilor homeopatice.

Daniel Tiriteu: Fetiţa noastră cea mare - Rebeca - la vârsta de 3 ani şi câteva luni a început să aibă o mâncărime de piele. De obicei dimineaţa, după ce mânca, îi ieşeau pe corp nişte bubiţe mici, care după o jumătate de oră dispăreau. Doctoriţa de familie ne-a spus să încercăm şi la homeopat. Ne-am zis să mergem să vedem exact ce se întâmplă, ce fel de consultaţii se dau acolo.

A fost o discuţie obişnuită, apoi ne-a prescris nişte medicamente. Am aflat despre modul cum sunt preparate, deci faptul că de la o anumită diluţie în sus nu mai există nici o explicaţie ştiinţifică, iar acea compoziţie de medicamente se făcea printr-o - spuneau ei - „energie cosmică”, idee care îşi are baza într-o filozofie păgână. De asemenea, am aflat că medicul homeopat la care mergeam noi avea în spate o filozofie New Age, care este exact opusul credinţei noastre creştine. Noi credem într-un singur Dumnezeu, un Dumnezeu personal, care ne iubeşte şi cu care poţi avea o relaţie personală. Pe baza acestor două lucruri - filozofia doctorului şi felul în care erau preparate medicamentele - am decis să oprim complet tratamentul.

Reporter: Care ar fi fost efectele de care v-aţi temut atunci când aţi decis să opriţi tratamentul?

Daniel Tiriteu: În mod special ne-am temut de efectele spirituale. Aceste remedii homeopatice, care sunt preparate prin încărcarea cu acele energii cosmice, cum pretind ei, este foarte posibil să te expună spiritual la o influenţă demonică, la o stăpânire demonică.

Ernest Valea, licenţiat în teologie creştină şi religii orientale: Cred că nu putem neglija prezenţa anumitor entităţi sau spirite care ar putea mijloci această vindecare. De exemplu, radiestezistul este înconjurat, în momentul în care practică acea metodă de diagnostic, de „îngeri albi” sau de „spirite benefice”, numite aşa de către el.

De unde ştim că numai acestea sunt prezente? Deoarece el spune că toate celelalte au fost izgonite. El recunoaşte că există spirite bune şi rele, dar întotdeauna spune că cele rele au fost izgonite de acolo în momentul producerii diagnozei. Dar din moment ce radiestezistul operează pe sistemul de valori al lui Rudolf Steiner, care nu ARE nimic de-a face cu doctrina creŞtinĂ, noi nu putem accepta pretenţia că spiritele acelea benefice sunt într-adevăr benefice.

Mai mult decât atât, se spune că spiritele acelea sunt cele care fac ansa sau pendulul să se mişte şi să pună diagnosticul corect. Deci rezultatul nu se datorează abilităţii radiestezistului, ci se datorează comunicării cu acele spirite prin care se transmite informaţia despre organele bolnave. Deci intrăm undeva foarte adânc în tărâmul spiritual şi asta ar trebui să ne pună pe gânduri.

Reporter: Cum putem aborda medicina alternativă din punct de vedere etic şi din punctul de vedere al moralei creştine?

Dr. Ileana Radu, medic creştin: Găsesc justificată toată explozia şi toată orientarea spre medicina alternativă în România, şi în mare parte aceasta este o reacţie la ceea ce nouă ne-a fost refuzat. O medicină foarte tehnologizată, o medicină foarte scumpă, o relaţie cât se poate de impersonală cu pacientul, toate acestea îi orientează şi pe medici şi pe pacienţi spre alte metode, spre alte abordări, spre alte paradigme.

În medicina tradiţională o consultaţie, în medie, durează 7 până la 10 minute. O consultaţie în medicina alternativă durează de multe ori 1 oră. Cred că orice pacient preferă un practician sau un medic curant care petrece 1 oră cu el, nu 7 minute, şi un medic care se interesează, dincolo de migrene, dincolo de durerea de stomac şi dincolo de palpitaţii, şi de alte coordonate ale vieţii lui personale, care astfel bineînţeles că are câştig de cauză.

Reporter: Următorul intervievat practică bioenergia (bioenergoterapia) şi cristaloterapia - vindecarea cu ajutorul cristalelor. L-am întrebat ce vede atunci când pune un diagnostic.

Bioenergoterapeut şi „vindecător” cu ajutorul cristalelor: Nu ştiu dacă ai auzit de „aura” umană. Aura se poate vedea şi se poate percepe tactil. În acest câmp, deci în aura umană, se poate lucra. Aşa cum avem o anatomie fiziologică, avem şi o anatomie energetică. Ceea ce fac eu este să lucrez în vederea armonizării câmpului energetic.

Prof. dr. Iosif Ţon: Dumnezeu a creat universul şi toate energiile care sunt în univers ar trebui să-I fie supuse Lui. Dar Dumnezeu, în suveranitatea Lui, a lăsat ca, pentru o vreme, aceste spirite revoltate să existe. Modul în care înţeleg eu lucrurile, pe baza Sfintei Scripturi, este că atunci când Dumnezeu ne-a creat pe noi persoane, deci cu libertatea de a alege, Dumnezeu l-a lăsat pe diavolul să existe tocmai pentru a-i crea omului adevărata libertate. Eu nu am cu adevărat libertate decât atunci când am o alternativă.

Dumnezeu mi Se prezintă ca Dumnezeul Creator şi plin de dragoste, Dumnezeul adevărului, Dumnezeul bunătăţii, şi îmi spune: „Ia-Mă pe Mine, iubeşte-Mă pe Mine, fii al Meu şi fii ca Mine”. Dar tot El zice: „Am lăsat alături pe unul care-i totalmente opusul Meu, care-i nimicitorul, care e ura întrupată, care-i răutate, care-i nimicire. Dacă-l vrei pe el, eşti liber să-l alegi pe el”. Toate energiile lui Dumnezeu sunt concentrate în Duhul lui Dumnezeu - Duhul Sfânt. Eu am Duhul Sfânt numai dacă L-am primit pe Domnul Isus Hristos în viaţa mea, pentru că Duhul Sfânt e Duhul lui Hristos. Şi când am Duhul Sfânt, am toată energia dumnezeiască de care am nevoie.

Acum, vin aceşti oameni care zic: „Domnule, noi am descoperit nişte bănci de energie cosmică. Noi am descoperit nişte surse de energie”. Este posibil!   DAR izvorul acelor energii este diavolul şi îngerii lui. Şi până la un loc ei pot să facă minuni, aşa cum s-a întâmplat cu Moise şi vrăjitorii din Egipt. Diavolul are o anumită putere, însă el are nişte limite, pentru că el nu este egal cu Dumnezeu. Diavolul este o persoană revoltată, pe care Dumnezeu îl lasă să existe pentru a crea libertate pentru noi, dar Dumnezeu întotdeauna îi pune limite: „Până aici şi nu mai departe !”.

Oamenii aceştia au reuşit cumva să intre în legătură cu aceste surse de energie, care nu sunt altceva decât spiritele celui rău - spiritele revoltate, împreună cu diavolul. Şi într-adevăr ei aduc energie, dar energia pe care o aduc ei este de esenţă demonică.

Reporter: În remediile homeopatice, de la o anumită diluţie în sus nu mai rămâne nici măcar o singură moleculă de substanţă activă. Rămâne doar încărcătura spirituală, dinamizarea sau potenţarea de factură spirituală, aşa cum afirmă homeopaţii.

Dr. Ileana Radu, medic creştin: Este recunoscut faptul că de multe ori diluţiile homeopatice se fac după un anumit ritual, rostindu-se anumite incantaţii, şi de cele mai multe ori într-un remediu nici nu mai există substanţa de origine. Cu toate astea, remediile operează, pentru că - spune homeopatul - încărcătura lor este de factură spirituală. Atunci, vindecarea trebuie să aibă loc cu orice preţ?

Eu cred că vindecarea NU trebuie să aibă loc cu orice preţ, pentru că, de fapt, „preţul” îl plăteşte pacientul şi medicul care aplică remediul. Intri într-o zonă în care pot să ţi se întâmple anumite lucruri pe care nu le controlezi nici tu, ca pacient, şi nici tu, ca medic.

Una dintre colegele mele, care practică bioenergia (bioenergoterapia), spune: „Ştiu că nu trebuie să mă ating de anumite tumori, pentru că energia negativă conţinută în acele tumori mă poate ataca pe mine. Şi mi s-a spus, şi maeştrii mei mi-au spus, pe ce domenii să nu intru, pentru că sunt vulnerabilă”. Deci acolo este prezent un limbaj care anunţă ceva legat de lumea spiritelor, şi de cele mai multe ori, dacă ai discernământ şi dacă ai educaţie în acest domeniu, recunoşti tipare din magia albă sau neagră.

rve doc carte 320Daniel Tiriteu: Le recomand cititorilor să treacă dincolo de aparenţe şi să gândească la rece. E adevărat că ne dorim sănătate mai mult decât orice, dar să nu o căutăm Cu orice preţ. Să nu o căutăm cu preţul sufletului.

Extras (partea 1) din documentarul radio “Homeopatie, acupunctură, bioenergie, radiestezie, cristaloterapie și alte forme de medicină alternativă - o perspectivă creştină” realizat de Ioan Ciobotă, Radio Vocea Evangheliei Timișoara. Ascultă, citește sau descarca gratuit cele 9 părți ale documentarului pe site-ul www.rve-timisoara.ro. Asculta audio sau descarca in format text.

2975 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.