Perspectiva crestina asupra terapiilor New Age si de medicina alternativa

Perspectiva crestina asupra terapiilor New Age si de medicina alternativa

În celelalte materiale am prezentat filozofiile și practicile suspecte, neștiințifice și uneori mistice, care definesc numeroasele terapii alternative. Acest fapt trebuie să pună sub semnul întrebării utilizarea lor în practica medicală modernă. Pentru creștini problema care apare nu este doar dacă e vorba de ceva care funcționează, și uneori funcționează, ci mai ales dacă este ceva care ar trebui folosit fără nicio constrângere, care poate fi recomandat altora și în care terapeuții ar trebui să se implice. Este necesar să analizăm informațiile pe care ni le oferă Biblia în cazul acestei probleme.

perspectiva_crestina_new_age_medicina_alt

RĂDĂCINI ȘI ORIGINI

Chestiunea nr.1: rădăcinile și originile oricărei terapii. Am văzut că o parte din aceste terapii își au rădăcina în religii orientale străvechi sau în misticism. Acest fapt poate fi ușor identificat, de exemplu, în cazul plantelor medicinale chinezești, în acupunctură și în terapiile asociate (Taoism), în remediile lui Sufis (Islam) și în promovarea procesului de vindecare din yoga și din meditația transcedentală (Hinduism).

Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, era francmason și adept al lui Confucius. Monograma francmasoneriei a fost imprimată pe cartea lui de medicină homeopată – Organonul artei de a vindeca (The Organ of the Art of Healing). Palmer, care a descoperit chiropraxia sau vertebroterapia și Still, care a fost inițiatorul osteopatiei erau implicați în practici oculte, deși în zilele noastre mulți practicieni din domeniul osteopatiei și chiropraxiei se disociază în totalitate de astfel de legături.

Trebuie să remarcăm faptul că acești oameni ofereau, în aparență, sisteme de sănătate și de vindecare noi și complete, astfel încât convingerile lor fundamentale aveau o reală însemnătate. Această situație e total diferită față de cazul în care se descoperă un nou medicament prin mijloace științifice, de exemplu, un antibiotic, în care nu este implicată credința personală a inventatorului. Perspectiva biblică în acest sens o găsim în cuvintele lui Isus, la Matei 7:18: Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune – referindu-se la practici false, dar și la profeți falși.

Rădăcinile sunt importante!

medicina alternativa concepte 1000

AVERTISMENTE BIBLICE

Chestiunea nr. 2: învățătura biblică despre practicile oculte, mistice și magice asociate terapiilor alternative. Acestea includ legănarea pendului, radiestezia, ghicitul și astrologia, toate fiind folosite de terapeutul holist ca ajutoare în diagnosticarea și tratarea unei game largi de boli fizice, mintale, emoționale și spirituale.

Este adevărat că mulți practicieni calificați din punct de vedere medical nu doresc să fie asociați cu astfel de idei, dar fără îndoială ele sunt folosite de un număr semnificativ de alți medici implicați în medicina alternativă. Biblia este foarte clară în privința aceasta, așa cum ne confirmă și următoarele pasaje:

Să nu vă duceți la cei ce cheamă duhurile morților, nici la vrăjitori; să nu-i întrebați, ca să nu vă spurcați cu ei. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru. Levitic 19:31

Să nu fie la tine nimeni… care să aibă meșteșugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morți. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului. Deuteronom 18:10-12

Alte versete: Ezechiel 13:20, Osea 4:12, Apocalipsa 9:21, Apocalipsa 22:15.

EFECTE SPIRITUALE

Chestiunea nr. 3: efectele spirituale dăunătoare, atât de frecvent constatate de consilieri, de pastori și de creștini printre cei care s-au implicat în medicina alternativă, costând atât din probleme fizice, cât și psihice. Nu este oare o înșelătorie să numești un remediu homeopat medicament, când de fapt el nu conține nicio substanță activă și nu este o concepție greșită să introduci ace în meridiane sau în „canalele de energie”, când de fapt nu există nicio dovadă a existenței lor?

În termeni spirituali, experi-mentarea terapiilor alternative presupune un preț de plătit. Cele mai comune efecte negative observate includ:
a) anxietate
b) depresie
c) frică
d) perturbarea citirii Bibliei
e) dificultăți în rugăciune
f) apatie spirituală
g) lipsa siguranței mântuirii și, cel mai grav,
h) opresiune demonică - În acest caz, trebuie să se recurgă la rugăciune și la eliberare.

MEDICINA ALTERNATIVĂ ȘI NEW AGE

Chestiunea nr. 4: semnificația mișcării New Age în relația ei cu medicina alternativă. De fapt, adepții New Age, care practică aceste terapii, au recunoscut deschis că medicina alternativă este arma medicală a mișcării New Age. Ei oferă medicina alternativă ca pe un „supermarket pentru boala sufletului” și ca pe un „sacrament New Age.”

Adepții New Age sprijină puternic medicina alternativă, crezând că aceste terapii și activități tratează nu doar boala fizică, ci ajută și la sănătatea emoțională și spirituală, conducând astfel la echilibrul energiilor cosmice și la un nivel mai ridicat de iluminare. Ideile și practicile New Age se opun în totalitate Creștinismului și reprezintă un fals.

FUNCȚIONEAZĂ?

Chestiunea nr. 5: convingerea că „dacă funcționează, trebuie să fie ceva bun.” Să nu uităm faptul că medicina alternativă nu a fost corect investigată și nu i s-a dovedit eficiența, iar probele pe care le avem în prezent sunt adesea subiective și nefondate. Se știe că puterea sugestiei este foarte mare la unii indivizi, care par să răspundă la orice terapie nouă. În plus, este adevărat că medicii de la serviciul medical de stat petrec prea puțin timp cu pacienții, în schimb, dacă te adresezi unui terapeut de medicină alternativă, ți se va acorda mai mult timp pentru o consultație. Acest aspect este benefic, dar vei plăti cu vârf și îndesat pentru ignoranța ta. Totuși când medicina alternativă pare că funcționează, e nevoie să ne îndreptăm din nou spre învățătura biblică. Referitor la zilele de pe urmă se afirmă la Matei 24:23, 24: Căci se vor scula Hristoși mincinoși și proroci mincinoși; vor face semne mari și minuni, până acolo încât să înșele, dacă va fi cu putință, chiar și pe cei aleși. Iată, că v-am spus mai dinainte.

După cum creștinii sunt martori azi la puterea Duhului Sfânt, care revarsă asupra noastră daruri spirituale, semne, minuni și vindecări, trebuie, de asemenea, să fim atenți la falsurile care au scopul de a-i ademeni pe naivi.

CONCLUZIE

Terapiile medicale alternative sunt în creștere în societatea de astăzi, dar acest lucru nu le face neapărat științifice, de acceptat sau universal valabile. Se spune că multe dintre ele, cum ar fi acupunctura, sunt practicate de mii de ani, ceea ce le confirmă veridicitatea și eficacitatea, dar tot astfel, de exemplu, este și cazul vrăjitoriei, dar aceasta nu înseamnă că o acceptăm sau o recomandăm.

Este important pentru creștini să ia în considerare medicina alternativă ajutați de discernământul Duhului Sfânt. E nevoie să înțelegem că dacă ne implicăm în practici și în convingeri bazate pe religii false sau pe idei oculte și mistice suntem în dezacord cu învățătura biblică.

Geneza 35:2 spune: Scoateți dumnezeii străini care sunt în mijlocul vostru, curățiți-vă și schimbați-vă hainele. Trebuie să fim cu ochii-n patru la pericolele infestării cu dumnezei străini dacă apelăm la medicina alternativă bazată pe Taoism, Hinduism sau alte religii false.

Dacă într-adevăr căutăm o viață deplină o avem deja în persoana domnului nostru Isus Hristos, Medicul Suprem. Trebuie să subliniem faptul că, desigur, nu avem interdicții în acceptarea și practicarea medicinei moderne și a serviciilor chirurgicale adecvate, oneste și integre.

Pe de altă parte, conform principiilor biblice, este foarte clar că mare parte din medicina alternativă este o cu totul altă chestiune, putându-ne virusa spiritul.

medicina alternativa concepte 320ANEXĂ - Listă de terapii alternative

Iată o listă mai detaliată cu practicile medicale alternative (extras din cartea Vindecare prin Eliberare de Peter Horrobin, ed. Elpis, 2009):

 • Acupunctura / acupresura
 • Aromaterapia
 • Atingerea terapeutică
 • Aura-soma
 • Ayurveda
 • Bio-feedback-ul
 • Cristaloterapia
 • Herbalismul
 • Hipnoterapia
 • Homeopatia
 • Imaginația stimulată
 • Iridiologia
 • Medicina chinezească tradițională
 • Medicina complementară
 • Medicina New Age
 • Meditația transcedentală
 • Osteopatia
 • Patul de jad
 • Piramidologia
 • Qigong
 • Radiestezia
 • Reflexologia
 • Reiki
 • Remediile florale Bach
 • Respirația meditativă
 • Rolfing
 • Shiatsu
 • Sofrologia
 • Tantra
 • Terapia culorilor (Cromoterapia)
 • Terapia magnetică
 • Tui Na
 • Unani
 • Vindecarea spiritistă
 • Vindecătorii prin credință
 • Vindecătorii psihici
 • Vizualizarea
 • Yoga
Daca ai fost implicat in terapiile alternative, si vrei sa ne rugam pentru tine, scrie-ne.
13346 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.